Hjerneforsker Troels Kjær giver tips til at holde hjernen i topform
Nyheder • by Søren Riisøe-Hansen
Hjernegymnastik kan ikke erstatte rigtig gymnastik, men det er stadig enormt vigtigt at holde hjernen i god form. Derfor har professor ved Neurologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital givet en række gode tips til magasinet I Form om, hvordan man bedst styrketræner mentalt. Troels Kjær og Neurologisk Afdeling er projektpartnere i NorDigHealth og leder studierne om epilepsi og teknologiens påvirkning på søvn, stress og motion.
Her får du fire tips fra Troels Kjær til at holde hjernen i form.
- Dyrk motion og udfordr hjernen: Ved motion frigives stoffer i hjernen, som beskytter og stimulerer hjernecellerne og forbindelsen mellem dem. Hjernegymnastik frigiver ikke disse stoffer, men forskning viser, at man bl.a. mindsker risikoen for demens, hvis man stimulerer hjernen intellektuelt. Det kan man gøre ved krydsord og sudoku, eller man kan give sig i kast med at lære et fremmedsprog. Det er især vigtigt at holde ved lige, når man bliver ældre. Man bliver nemlig dårligere til at huske og lære nyt med alderen, og forsøger man ikke at holde det ved lige, bliver det endnu værre.
- Kom ud af din comfortzone: Hjernen har mange såkaldt trampede stier, dvs. tankerækker, der ligger som en slags reserve. Hvis du gør noget andet, end det du plejer, tramper du nye stier i din hjerne. Du kan f.eks. prøve at bruge den anden hånd til at børste tænder med, end den du plejer at bruge. Du kan også slå GPS’en fra og selv finde vej, eller snakke til en fremmed du møder på gaden, i supermarkedet eller i offentlig transport.
- Gør, hvad du kan for at undgå sygdomme: Mange sygdomme kan skade hjernen, bl.a. kræft og blodpropper. Hjernen kan dog til en vis grad kompensere for de trampede stier, som eventuelt bliver ødelagt af sygdom – det gør den ved at benytte sig af de stier, der ligger udenfor den sti, som er blevet ødelagt.
- Sørg for at få nok søvn: Søvn vasker hjernen og gør os friske til en ny dag. Man skal have omkring syv en halv times søvn. Hvis man sover for lidt, er der større risiko for at udvikle en lang række sygdomme, bl.a. demens, hjerte-kar-sygdomme, diabetes, kræft og overvægt.
